Een bezoek meer dan waard!

Als je aan het Gardameer bent is de beroemde opera-stad Verona vlakbij. In het oude centrum van de stad staan indrukwekkende Romeinse ruïnes. Ook vindt je hier mooie middeleeuwse palazzi opgetrokken uit Rosso di Verona, het plaatselijke rose kalksteen. De belangrijkste oriëntatiepunten in de stad zijn de Arena uit de 1ste eeuw na Christus, die o.a. gebruikt wordt voor de beroemde opera en de Piazza delle Erbe met zijn gezellige markt.

Sinds 2000 staat de binnenstad van Verona op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Verona is je bezoek dan ook meer dan waard!

Genieten van alle beroemde opera's
Het romeinse amfitheater de Arena is het op twee na grootste ter wereld, na het Colosseum in Rome en het amfitheater in Santa Maria Capua Vetere bij Napels. Het nog gave interieur bood plaats aan bijna de hele bevolking uit het Romeinse Verona. Uit de wijde omgeving kwam men kijken naar de gladiatorengevechten en nagespeelde veldslagen. Sindsdien is de Arena gebruikt voor terechtstellingen, stierengevechten, toneel en met name de opera. Van ongeveer half juni tot eind augustus kun je hier genieten van beroemde opera's zoals Aida, Nabucco, Turandot en La Boheme. Bijzonder is dat alle decorstukken op straat staan en je niet verbaasd moet opkijken als je een Egyptische koning op straat een sigaretje ziet roken. De opera van Verona is uniek en beroemd over de hele wereld. Een belevenis die je niet mag missen. Voor de agenda en voor reserveringen zie: www.arena.it

De oude kruidenmarkt
Het Piazza delle Erbe ligt in het centrum van Verona. Het plein dankt zijn naam aan de vroegere kruidenmarkt van Verona. Tegenwoordig verkopen ze in de stalletjes onder de parasols van alles, variërend van broodjes gekruid vlees tot vers fruit en wilde paddestoelen. Aan de noordkant van het plein staat het barokke Palazzo Maffei (1668), met daarvoor de zuil met de Venetiaanse leeuw - een herinnering aan Venetië's annexatie van Verona in 1405. Aan de westkant staat het Casa dei Mercanti, grotendeels 17de-eeuw, maar oorspronkelijk daterend van 1301. Er tegenover zijn boven de cafés nog fresco's op de muren te zien. De fontein in het midden van de piazza gaat vaak schuil achter de marktkramen, maar wordt opgeluisterd door een beeld uit de Romeinse tijd van een vrouwenfiguur, madonna de Verona.

Voor leuk winkelen moet je in Verona naar Via Mazzini, deze wandelzone is de favoriete plek voor zowel inwoners als voor toeristen en biedt een groot assortiment aan winkels, waaronder ook winkels van alle grote merken.

Museum met Venetiaanse kunst
Castel Vecchio is een indrukwekkend kasteel, gebouwd door Conte Cangrande tussen 1355 en 1375. Castel Vecchio ligt aan de rivier de Adige. Vlak hiervoor staat de Arco dei Gavi, een triomfboog uit de eerste eeuw. Het het kasteel was oorspronkelijk van de Scaligers en het is in de 14e eeuw gebouwd tegen de stadsmuur. Nu is er een museum met veel Venetiaanse kunst. Er is tegenwoordig een prachtige kunstcollectie ondergebracht. Het museum is zo ingericht dat de bezoeker optimaal van de kunst en van het kasteel zelf kan genieten.

Een tragisch verhaal
Natuurlijk ken je Verona ook van het tragische verhaal van Romeo en Julia, die het slachtoffer worden van een familievete (tussen de Capulets en de Montagues bij Shakespeare). Het verhaal is omstreeks 1520 opgeschreven door Luigi da Porto uit Vicenza en heeft sindsdien talloze gedichten, toneelstukken, balletten en films opgeleverd. Het huis met het balkon op nr. 27 van de Via Cappella zou het huis van Julia zijn geweest, het Casa di Giulietta, maar is in werkelijkheid een gerestaureerde 13de-eeuwse herberg. Het ietwat sjofele huis dat voor het Casa di Romeo moet doorgaan, staat iets verderop in de Via Arche Scaligeri. De zogenaamde Tomba di Giuletta (graftombe van Julia) staat in een crypte onder de kruisgang van San Francesco al Corso aan de Via del Pontiere.