LaContessaOmgevingOver Italië

Kruispunt van culturen

Italië is van grote invloed geweest op de geschiedenis en beschaving van Europa: de Romeinen stichtten er hun wereldrijk en bouwden overal in Europa steden, bruggen en aquaducten. De Renaissance, die in de 15de eeuw in Italië ontstond, werd de basis van de Europese kunst en cultuur. Tegelijkertijd is het schiereiland door de strategische ligging al duizenden jaren een kruispunt van culturen en kwamen (en gingen...) er veel buitenlandse overheersers.

De kunst van het leven
Het moderne Italië bestaat nog maar kort: sinds 1870, toen Garibaldi en het koningshuis Savoie de verschillende vorstendommen en staatjes samenvoegden. De scheidslijnen tussen de verschillende regio's zijn nog voelbaar, elke streek heeft zijn eigen cultuur en tradities. In Italië lijkt alles samen te komen: duizenden jaren geschiedenis, een overweldigende rijkdom aan kunst, monumenten en musea, een landschap dat varieert van actieve vulkanen tot de tijdloze heuvels van Toscane, de ruigheid van het zuiden, de welvaart, mode en design van het noorden, de keuken met haar pure, gezonde producten, de traditionele wijnen en grappa's. Italië is een land van emoties, nooit saai, af en toe grillig, maar ook het land waar de kunst van het leven overal voelbaar en zichtbaar is.

De twee gezichten van Italië
Italië behoort sinds de Tweede Wereldoorlog tot de welvarendste landen ter wereld. Men spreekt vaak van twee soorten Italië: het rijke, industriële noorden en het armere, op landbouw gerichte zuiden, bekend als II Mezzogiorno (Land van de Middagzon).

Het noorden is verantwoordelijk voor de plaats van Italië tussen de belangrijkste economieën ter wereld, een succes dat werd bereikt door grote bedrijven als Fiat, Pirelli, Olivetti, Zanussi, Alessi en Armani. Het zuiden daarentegen kent een hoge werkloosheid, veel gebieden in de greep van de georganiseerde misdaad en regio’s die tot de armste van Europa behoren. Geschiedenis en geografie hebben beide aan deze tweedeling bijgedragen. Het noorden ligt, zowel in ligging als mentaliteit, dichter bij Duitsland en Frankrijk. Terwijl het zuiden onder een reeks invasies heeft geleden: Grieken in de Oudheid, Saracenen en Normandiërs in de Middeleeuwen en vervolgens tot halverwege de 19de eeuw de Spaanse Bourbons.

Een land dat blijft verbazen
Ondanks een bewogen geschiedenis en tientallen oorlogen en veldslagen kunnen slechts weinig landen zich meten met de kunst-historische erfenis van Italië, de architectuur, de muzikale traditie en literaire geschiedenis. Met andere woorden, een land dat je altijd zal blijven verbazen en (culinair) verrassen!

Oppervlakte: 301.268 km2 (7,2 x Nederland)
Hoofdstad: Rome
Inwonertal: 59 miljoen
Bevolkingsdichtheid: 192 inwoners per km2
Godsdienst: Katholiek (90%), overig (10%)
Klimatologische gesteldheid: Mediterraan klimaat

Taal: Italiaans; Duits is een minderheidstaal in Trentino-Alto Adige
en Frans in Valle d’Aosta; Sloveens in de regio Trieste-Gorizia.